Анатомія
Жовчний міхур - порожнистий орган, який є складовою видільної системи печінки - жовчних проток, у більшості випадків інтимно з’єднаний однією стінкою із печінкою.
Умовно поділяється на три частини: дно,тіло, шийка.
За допомогою міхуревої протоки з’єднується із загальною печінковою протокою, утворюючи загальну жовчну протоку.
Стінка жовчного міхура складається із 4 шарів: слизового, підслизового, м’язового та серозного.
Жовчний міхур може вміщувати жовч в об’ємі біля 70 мл (можливі індивідуальні коливання).
Патогенез
-
Розвиток запалення жовчного міхура
-
Щоденно ми вживаємо продукти харчування, які містять харчові добавки (консерванти, барвники, смакові додатки, розчинники, кислоти, луги тощо) та біоактивні речовини, які у більшості випадків є токсичними для організму. В печінці відбувається процес фільтрації та зв’язування із білками-транспортерами токсинів із продуктів харчування та продуктів життєдіяльності організму. В подальшому частина жовчі поступає по жовчним шляхам у жовчний міхур та затримується у ньому певний час.
При наявності у жовчі хімічно агресивних компонентів відбуваються хімічні реакції взаємодії між токсинами жовчі та слизовою стінки жовчного міхура. В результаті наступає подразнення (хімічний опік) стінки жовчного міхура. Регулярні подразнення (після сніданку, обіду, вечері) стінки жовчного міхура призводять до виникнення запального процесу – холециститу.
Запалення жовчного міхура викликає порушення функцій жовчного міхура – всмоктування води із жовчі та резервування жовчі.
Запальний процес руйнує дуже складну водяну помпу. Замість всмоктування із жовчі вибірково води (Н2О), запально змінена стінка починає вилучати більш складніші хімічні сполуки та солі, дефіцит яких порушує розчинний стан жовчі. Зміни хімічного складу та розчинного стану жовчі у жовчному міхурі активують процеси кристалізації білків. Білкові конгломерати поступово утворюють мікроліти та камені.
Зупинити запальний процес стінки жовчного міхура, нормалізувати процеси всмоктування слизовою, відновити нормальний хімічний склад жовчі при допомозі сучасних медикаментів та різних приписів народної медицини не можливо. Ми не можемо виключити з раціону нашого харчування хімічних та біологічно активних добавок, навіть навпаки, купити екологічно чисті продукти стає практично неможливо.
В індустріально розвинутих країнах, де споживання продуктів харчування насичених хімічними та біоактивними добавками більш поширене, хронічний калькульозний холецистит зустрічається із більшою частотою.
-
Функції печінкової клітини
-
Функціональна одиниця печінки – гепатоцит (печінкова клітина), розміщена таким чином, що з одного її боку проходить венозна судина, по якій притікає кров від кишок, а з другого боку проходить первинний жовчний проточок, у який печінкова клітина виділяє первинну жовч.
Первинні жовчні протоки об’єднуються у крупніші та виходять за межі печінки двома дольовими протоками, які зливаються у загальну печінкову протоку.
У кінцевому відділі загальна жовчна протока об’єднується із протокою підшлункової залози та спільною протокою впадають у тонку кишку.Гепатоцит вибірково захоплює із судин небезпечні для організму токсини, що попали в кров із просвіту кишки (барвники, консерванти, спирти, кислоти, луги, альдегіди і т.д.) та продукти життєдіяльності організму, що підлягають виведенню («старі» зруйновані клітини крові, лікарські препарати тощо) .
Для запобігання повторного всмоктування токсинів у тонкій кишці, печінкова клітинка зв’язує їх із білками-транспортерами. Таким чином, жовч виявляється найбільш концентрованим білковим розчином в організмі.
Операції
Лапароскопічна холецистектомія
Покази
Захворювання жовчного міхура:
- Хронічний калькульозний холецистит
- Гострий калькульозний холецистит
- Поліп жовчного міхура
- Рак жовчного міхура
Опис операції
Методика проведення лапароскопічної холецистектомії
Операція традиційно виконується через два 10 мм розрізи шкіри вище пупка та один або два 5 мм розрізи у правому підребер’ї.
У черевну порожнину вводиться під тиском 15мм рт ст. вуглекислий газ.
Через троакари у живіт вставляються хірургічні інструменти та відеокамера, яка передає зображення на монітори.
Асистент захоплює та розвертає жовчний міхур, в той час хірург виділяє міхуреву протоку та артерію, накладає на них кліпси та пересікає.
При допомозі електрокоагулятора відділяє жовчний міхур від печінки.
До місця операції підводить дренувальну трубку.
Рани на шкірі зашивають.
Переваги
Переваги лапароскопічної холецистектомії над відкритою (операція через великий розріз живота):
- можливість ретельного огляду всіх відділів живота, виявлення супутньої гінекологічної та хірургічної патології
(відеокамера надає 6 разове збільшення та її можливо підвести у будь-який відділ живота) - косметичність
(відсутність післяопераційного рубця) - менший ризик виникнення післяопераційних зростів
(3% vs. 75%) - менша ймовірність утворення післяопераційних гриж
(0,01% vs. 15%) - менша кількість запально-гнійних ускладнень
(0,2% vs. 6%) - менше у 10 разів ускладнень зі сторони інших органів
(пневмонія, інфаркт серця, тромбемболія, тощо) - значно менший дискомфорт після операції
(болі, нудота, слабість …) - коротший час перебування в клініці
(2 vs 7 доби) - швидше повернення до повноцінних фізичних навантажень
(14 vs. 120 днів)